Najčitanije knjige u travnju 2011. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Hvar

Narcis1.U traganju za izgubljenim Narcisom / Zdravko Jelčić

Potraga za vrijednom umjetninom, ovijena trima pričama (pričom o razbarušenom životu njezina autora Caravaggia, pričom o originalu i falsifikatu te pričom o nestanku slike iz obiteljske zbirke, i to baš 1945.), tema je romanesknog prvijenca glumca Zdenka Jelčića.

Talijanska familija di Vittrici angažira privatnog detektiva, čovjeka s naših prostora da uz visok honorar pronađe Narcisa. Na put ga ispraćaju rečenicom: "Prvo užici, a posao ako bude vremena". Dobiveni savjet ne samo da određuje tempo nego i načine prikupljanja potrebnih informacija. Na kraju, i ritam samog pripovijedanja.

Svemu prethodi ugoda. Nema žurbe, nema brze vožnje, nema panike i sumnje; čak ni onda kad se, u drugom dijelu romana, saznaje da je sliku kupilo opasno lice. Postoji samo cilj do kojeg će se doći pod uvjetom da se ne hita i da se maksimalno posveti užiću u tijelu, hrani i razgovoru o umjetnosti.

Istražiteljeva najdraža literatura su jelovnici. I Jelčićeva priča teče poput jedne od ugodnih večera, slijeva se, ne posustaje na preprekama i dolazi svome kraju, a da čitatelj i nije svjestan kako je prošetao kroz sve te stranice.

2. Zlatna djevojka/ S.E.Philips
3. Velika obmana /Dan Brown
4. Nomatkinja / Ayaan Hirsi Ali
5. Stotinu skrivenih osjetila/Amy Tan

« Povratak na zanimljivosti | Napisano 04.07.2011