Palagruža 2011

Na poziv predsjednice Grupe sredozemna medvjedica, gospođe Jasne Antolović Gradska knjižnica i čitaonica Hvar, kao član i dugogodišnji suradnik Grupe sudjelovala je u ekspediciji obilaska staništa na Palagruži 01.i 02. kolovoza 2011. godine
Mješovita skupina profesora, novinara, učenika i nas knjižničara krenula je iz Komiže brodom HRM "Andrija Mohorovičić" na Palagružu. Posjetili smo Velu i Molu Palagružu. Posjet je obuhvatio nekoliko aktivnosti: posjet svjetioniku, čišćenje žala, obilazak spilja i stalnu edukaciju o sredozemnoj medvjedici i o istraživanjima kod nas.


Grupa sredozemna medvjedica  
Grupa sredozemna medvjedica je nevladina, neprofitna udruga za istraživanje i zaštitu prirode. Sa svojim radom započela je 1995. g. i rad u udruzi je volonterski.

Uz praćenje boravka vrste po staništima pučinskih otoka Jadranskog mora, istovremeno se radi na edukaciji cjelokupnog stanovništva, te na informiranju javnosti putem medija i utjecaju na svijest ljudi. Želimo potaknuti ekološku kulturu - novi oblik ponašanja prema prirodi i okolišu. Udruga je organizator velikog broja predavanja o podmorju i tribina po cijeloj zemlji. Udruga tiska i besplatno distribuira više jezični poster i slikovnicu o životu sredozemne medvjedice. Tiskani materijal se koristi kao obrazovni u vrtićima i osnovnim školama unutar prioritetnih područja. Tiskane razglednice / upitnik (crteži vrste raznih dobnih uzrasta), služe za prikupljanje informacija o viđanju sredozemne medvjedice po Jadranu. One se koriste i za intenzivniji nastup, uz edukativni rad, na lokalnom području. Učenje i opažanje u prirodi pruža mogućnost stjecanja novih tehnika u zaštiti okoliša. Čovjek nije samo pasivni promatrač, već je aktivni sudionik u zaštiti okoliša, ali i sukrivac za svoje neprimjereno ponašanje prema prirodi.

Uključite se i vi u rad ove udruge. Adresa je:
Grupa sredozemna medvjedica
Krešimirov trg 15, 10000 ZAGREB
Tel/fax.: (+385) 1 4611 864
e.mail: jantolovic@hotmail.com

« Povratak na zanimljivosti | Napisano 02.01.2012