Noć knjige

Noć knjigeNoć knjige (World Book Night) održava se na Shakespeareov rođendan, odnosno 23. travnja, koji je UNESCO proglasio Međunarodnim danom knjige, a nakon uspješne prve godine projekta u Velikoj Britaniji ideja najčitanije noći proširila se planetom.
Gdje je Hrvatska u toj priči?
U želji da knjiga dobije status koji joj pripada u modernom društvu ove godine se u Hrvatskoj pokreće manifestacija Noć knjige. Tog dana, 23. travnja, od 18 sati od 1 sat iza ponoći u brojnim knjižarama i knjižnicama u Hrvatskoj organizirati će se razna događanja: promocije knjiga, potpisivanje knjiga i javna čitanja. Sve s ciljem poticanja interesa javnosti za knjigu, nezamjenjivo kulturno dobro.
Nositelji programa u Hrvatskoj su Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Knjižnice grada Zagreba, Zajednica nakladnika i knjižara, Knjižni blok – inicijativa za knjigu, Moderna vremena, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA.
Ovoj incijativi će se pridružiti i Gradska knjižnica i čitaonica Hvar. Program će se održati pod zvijezdama, u vrtu palače Vukašinović.
Raniji sati programa biti će za djecu i za one koji se još tako osjećaju i koje djeca vesele. Čitat će se priče i pjesme s temom mora i zavičaja.
Nakon toga održati će se promocija knjige „Kuća Pupuletovih“ autorice Anele Borčić uz čitanje odlomaka. Do početka manifestacije nadamo se dovesti još ponekog autora da čita ulomke iz svojih knjiga.
Nakon promocija i potpisivanja knjiga slijedi blok slobodnog, javnog čitanja. Svatko tko želi nešto pročitati i podijeliti s publikom sada ima priliku. Vrijeme je ograničeno na 10 – 15 minuta po čitatelju, a sadržaj je po vlastitom izboru.
OVOM PRILIKOM POZIVAMO SVE ZAINTERESIRANE ZA ČITANJE DA SE JAVE NA NEKI OD KONTAKATA KNJIŽNICE DO 20. TRAVNJA. (knjiznica.hvar@inet.hr)
Za vrijeme trajanja manifestacije biti će otvoren i mali Sajam knjige.
Ovo je tek prva obavijest, a gotov program ćemo objaviti nekoliko dana prije početka manifestacije.

« Povratak na zanimljivosti | Napisano 06.04.2012