Vijesti iz Adis Abebe

Vijesti iz Adis Abebe Prije nekoliko dana potpisan je ugovor o izradi idejnog rješenja gradske knjižnice koja će novi prostor dobiti u dvorištu palače Radošević. To je još jedan korak u rješavanju goručeg problema smještaja naše knjižnice koja se više od dvadeset godina nalazi u neadekvatnom prostoru palaće u središtu grada.

Prvi korak bilo je georadarsko snimanje dvorišta kako bi se ustvrdila vrsta i sastav tla ispod betonirane površine. Nakon što je utvrđeno da je rijeć o zemljanom nasipu, uslijedila su arheološka istraživanja. U svibnju i lipnju skupina arheologa otvorila je i istražila sondu na sjevernoj strani dvorišta. U raznim slojevima pronađeno je nekoliko ulomaka keramike, a na razini ispod ulice pronađen je kasnoantički grob. Nakon ljeta nastavit će se iskapanja i istraživanja.

Na Youtubeu je predstavljen prikaz unutrašnjeg i vanjskog prostora prema nacrtu arhitekta Tomislava Krajine, koji je poznat po izvrsnom rješenju prostora knjižnice u njegovom rodnom Šibeniku. Novu hvarsku knjižnicu zamislio je u gabaritima postojećeg ograđenog prostora dvorišta, na dvije etaže sa sačuvanom krovnom terasom i ulazom na sjeveru, odnosno u ulićici paralelnoj sa Pjacom. Povjerenstvo i konzervatori načelno su se složili s projektom, te slijede daljnji koraci. Na poveznici možete vidjeti idejno rješenje nove knjižnice.
www.youtube.com/watch


Nadamo se i vjerujemo kako ?e naša i vaša nova knjižnica otvoriti vrata 2023. godine.

« Povratak na zanimljivosti | Napisano 11.01.2021