O knjižnici

Gradska knjižnica i čitaonica Hvar osnovana je tek 1996. godine sa skromnim fondom knjiga i bez zaposlenika. Od 1999. godine Knjižnica je ustanova sa jednim zaposlenikom sa punim radnim vremenom.

Od samog početka Knjižnica je smještena u palači Vukašinović samo na različitim lokacijama u zgradi. Na samom početku nalazila se na drugom katu u jednoj prostoriji od dvadesetak kvadrata i taj se prostor vrlo brzo pokazao nedostatnim, pa je već na  zimu 1999. godine preseljena ,dobrovoljnim radom korisnika, na kat niže.

Danas se Knjižnica nalazi na prvom katu i na dijelu prizemlja , a prostor na drugom katu koristi se kao spremište.

Proteklih godina poradilo se na obnovi zgrade ( novi krov, fugirane fasade, nova drvenarija, čelični potpornji drvenih podova) što je uvelike olakšalo funkcioniranje Knjižnice i otklonjeni su veliki problemi koje smo imali sa prokišnjavanjem, velikom vlagom i nestabilnom konstrukcijom .

Najveći problem je otežana dostupnost jer se u Knjižnicu dolazi teško savladivim skalinama  što za veliki dio korisnika predstavlja nepremostivi problem.

Knjižnica raspolaže sa preko 40.000 naslova knjiga koje su razvrstane po Univerzalnoj decimalnoj klasifikaciji. Sve knjige kao i neknjižna građa dostupne su korisnicima što odgovara tipu naše Knjižnice(narodna knjižnica).Od 2006. godine imamo automatsku posudbu i dio smo sustava Metel win. Osim knjiga raspolažemo i sa zbirkom dvd-a.

U Knjižnici se izdvaja dječji odjel. Od općeg fonda knjiga izdvaja se zavičajna zbirka  nastala po kriteriju zavičajnosti otoka Hvara. Posebni dio te zbirke je zbirka razglednica i fotografija koje su dostupne i na webu u digitalnom obliku.. Imamo i zbirku rijetkih knjiga.

Kao Knjižnica u turističkom mjestu imamo i knjige na više jezika.

Knjižnica je vrlo rano i brzo ušla u proces informatizacije rukovodeći se važnom ulogom širenja i dostupnosti informacija  i pravom na informaciju. Našim korisnicima korištenje računala i interneta dostupno je od davne 2000. godine i to besplatno.

Imamo evidentiranih preko 2000 korisnika, ali razni su oblici korištenja  usluga Knjižnice.

Osim što provodimo osnovnu djelatnost vezanu za knjižnu i neknjižnu građu, djelatnosti knjižnice mnogo su šire i sve više su okrenute informacijama  i društvenoj angažiranosti.

U Knjižnicu dolaze turisti koristiti računala, pogledati knjižnicu i zgradu – palaču. U Knjižnicu dolaze učenici pisati radove, učiti, spremati se za natjecanja i sl.Ovdje se nalaze prijatelji uz knjigu i razgovor.Pomažemo  korisnicima sa raznim uslugama korištenja računala, pisanja i sl.

Knjižnica je važna informacijska točka grada.

U dosadašnjem radu organizirali smo izlete po zavičaju,predstavljali smo knjige, imali smo recitale, organizirali smo predavanja iz različitih područja  znanosti i interesa, imali smo projekcije filmova,imali smo izložbe slika,  provodili smo radionice sa velikim interesom polaznika , već pet godina u zimskim mjesecima organiziramo foto natječaj Hvar zimi.Sudjelujemo u nacionalnim akcijama kao što je npr. Noć knjige i Mjesec hrvatske knjige.

Planiramo sa raznim aktivnostima nastaviti i dalje u budućnosti.

Planiramo izdavačku djelatnost jer to nam još nedostaje u paleti aktivnosti i interesa.

Osnivač Knjižnice je Grad Hvar  i djelatnost se gotovu u potpunosti financira sredstvaima Grada Hvara. Polovicu sredstava za nabavu knjižne i neknjižne građe ostvarujemo sudjelujući na Javnim pozivima Ministarstva kulture. To su dva glavna izvora financiranja , a ponekad ostvarimo i pokoju donaciju ili ostvarimo sredstva na još nekom Natječaju Ministarstva Kulture.

Na listi donatora su Ministarstvo razvitka (za otoke), Lura, inicijative građana, Ministarstvo europskih integracija, Sunčani Hvar, Lutrija Hrvatske, INA, brojni manji donatori

Gradska knjižnica i čitaonica Hvar