Zavičajna zbirka

Gradska knjižnica i čitaonica Hvar započela je s radom 1996. godine u vrlo skromnim uvjetima i u malom priručnom prostoru sa velikom voljom pojedinaca kojima je bilo stalo da u Hvaru započne s radom jedna ovakva potrebna ustanova.

Od 1999. godine u Knjižnici je zaposlen djelatnik, Knjižnica se širi prostorno i po obimu građe i po broju korisnika. Sa svakodnevnom dostupnošću postaje važna i nezaobilazna ustanova za građane Hvara i stanovnike okolice.

Krenulo se od ničega , a potrebe korisnika bile su velike.

Kod nabave knjižne i neknjižne građe rukovodilo se potrebama korisnika, potrebama struke, potrebama za svim i svačim ali s ograničenim sredstvima.

Nigdje promjene nisu tako brze kao u prostoru informacija, a bibliotekarstvo je informacijska djelatnost, pa smo i tu hvatali korak s vremenom.

Uz svu ostalu nabavu vodilo se računa o nabavi građe koja bi nešto značila za zavičaj.

Skupljala se građa za zavičajnu zbirku, ali zbog lošeg prostora u kojem se Knjižnica nalazi problem čuvanja i prezentacije zbirke kao i njeno korištenje bio je i ostao problem.

Zavičajna zbirka je posebna zbirka koja skuplja, obrađuje ,smješta , čuva i daje na korištenje tiskanu ili na neki drugi način prezentiranu građu o zavičaju bez obzira gdje je izdana, građu koju su stvorili ljudi koji su na bilo koji način vezani za zadani kraj ili pak građu koja je izdana ili tiskana na zadanom području.

Odluka o skupljanju građe nije bila sporna, ali je trebalo odrediti kriterije zavičaja i kriterije za skupljanje.

Zavičajem možemo smatrati otok Hvar (iako ne za sve dijelove zbirke), a tri važna kriterija su:
1. govori o zavičaju
2. izdana ili tiskana na zavičajnom prostoru
3. autori vezani za zavičaj

Od početka prikuplja se sav tiskani i na drugi način umnožen materijal, neknjižna i efemerna građa i sve to možemo svrstati pod skupine

  • monografije
  • serijske publikacije
  • članci u časopisima (Slobodna Dalmacija – samo ono što se odnosi na grad Hvar od 1999 i ovaj se dio zbirke digitalizira)
  • planovi mjesta, geografske karte
  • likovni radovi, reprodukcije, fotografije, razglednice, VHS, filmovi, audio materijali,…
  • polupublikacije (razni radovi, školski listovi), efemerna građa

Zbirka još nema svoje ime.

Knjige su upisane u inventarnu knjigu, a zatim uvedene u bazu podataka kao i sve ostale knjige, bez posebne oznake pripadanja zavičajnoj zbirci. Jedina oznaka različitosti je plava naljepnica na hrbatu

Zbirka je skučeno smještena u doniranom antiknom ormaru(donacija Balogh) po prezimenu autora.